lauantai 10. tammikuuta 2009

Wanted: kadonnut abso

Pitäisiköhän kirjoittaa jotain myös itse asiasta? Siis siitä, mitä tapahtuu, kun huonolla itsekurilla varustettu nautiskelija ja seuraelämäaddikti kieltäytyy juomasta alkoholia ja alkaa viettää kristallinkirkasta elämää?

Siitähän seuraa tietysti paljon hyvää ja kaunista. Aamuisin ei ole alkoholin tympeä maku huulilla. Tupakan poltto jää kokonaan (mikä on sinänsä harmillista, koska tupakointi on helevetin mukavaa, sanovat terveysterroristit mitä hyvänsä). Sunnuntait, jolloin ei pääse sängystä ylös ja lapsi saa katsoa kaksi videota peräkkäin, ovat historiaa. Eivätkä ystävät ole kadonneet. Ei edes Hanna. Vaikka se käskikin mut lopettamaan tämän pelleilyn ja juomaan itseni mukavaksi.

Se on kyllä ollut hämmentävää, että aika monet ovat teilanneet urakkani pelleilyksi ja naurettavaksi. "Tollanen totaalikieltäytyminen on kyllä ihan hölmöä, varsinkin kun viina ei ole sulle oikea ongelma." "Miks ihmeessä sä kiusaat itteesi tollasella säännöllä?" "Toihan on aivan naurettavaa!" Jaa. Ei minusta. Eikö viinan juominen ennemminkin ole naurettavaa?

Toki tunnustan myös, että näitä keskusteluja on ollut mukava käydä. Voi mikä sädekehä pääni päällä hehkuukaan, kun voin perustella juomattomuuttani. Olen katsokaas näin hyvä ihminen. Toisaalta on pakko tunnustaa myös se, että gloria hiipuu aika nopeasti. Nykyään selittäminen on yksinomaan rasittavaa. Kun en juo, niin en juo. Ja se siitä.

Ai niin. Se tärkein. Onko linja pitänyt? No ei tietenkään. Tein heti alkumetreillä itselleni loivennuksen sääntöihin ja lupasin, että jos joku tarjoaa aitoa samppanjaa, juon sen mielelläni. Vain hullu kieltäytyisi aidosta samppanjasta, varsinkin jos sitä saa ilmaiseksi. Ja sitä paitsi sitä saa niin harvoin, ettei sitä lasketa.

Toinen poikkeus oli Einarin tulo taloon. Kun olin kolme yötä yrittänyt unta nukahtamislääkkeillä (tuloksetta tietenkin), ystäväni Johanna löi nyrkin pöytään ja puuttui ammattinsa puolesta peliin. Ja jos lääkäri määrää kaksi lasia punaviiniä unettomuuteen jouluaattona, niin onko maallikolla varaa uhmata tohtorin auktoriteettia? Ei tietenkään. Varsinkin kun määräys saatettiin tiedoksi myös äidilleni. Ja tiedättehän te äidit ja lasten lääkekuurit? Ei auta tapella vastaan.

Ja kun kerran jouluna sai juoda punkkua, niin kai neljäntenä päivänä loppiaisen jälkeen voi juoda yhden siiderin saunan jälkeen? Varsinkin, kun se on jäänyt jääkaappiin jouluvierailulla käyneen siskon jäljiltä eli ei ole itse ostettu vaan jonkun tarjoama, eikä lihakeittokattila mahdu kaappiin ennen kuin pullo on tieltä pois?

Liha on siis heikko ja taidan olla enää pelkkä lutisti. Abso jäi johonkin matkan varrelle.

Ai niin, niistä hyvistä ja kauniista vielä... Kun lopettaa alkoholin nauttimisen, taloon tulee koira. Minusta se on ihan oikeasti hyvää ja kaunista.

Ei kommentteja: